Το αλκοόλ έχει ρόλο στην κοινωνική μας ζωή . Μπορεί, μάλιστα, να αποτελεί μέρος ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής ο οποίος περιλαμβάνει επίσης τη σωστή διατροφή και την άσκηση, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο και υπευθυνότητα και, φυσικά, από ενήλικα άτομα.
Εάν, όμως, ανήκετε σε μία από τις παρακάτω περιπτώσεις, θα πρέπει να πείτε ΟΧΙ στο αλκοόλ!
ΟΧΙ – εάν είστε κάτω των 18 ετών : Οι συστάσεις για κατανάλωση χαμηλού κινδύνου αφορούν ενηλίκους και όχι τα ανήλικα άτομα, ο οργανισμός των οποίων δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί το αλκοόλ το ίδιο αποτελεσματικά. Έχουν χαμηλότερο βάρος και λιγότερα υγρά στον οργανισμό, με αποτέλεσμα την υψηλότερη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα. Επίσης, έχουν λιγότερα ένζυμα από τα οποία χρησιμοποιεί το συκώτι για να διασπάσει το αλκοόλ ενώ ο εγκέφαλος, καθώς βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, είναι πιο ευάλωτος σε βλάβες εξ αιτίας του αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ – και ιδιαίτερα η βαριά επεισοδιακή κατανάλωση – στη φάση της σωματικής και συναισθηματικής ανάπτυξης των παιδιών και εφήβων, μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές.
Για όλους αυτούς τους λόγους έχει τεθεί ηλικιακό όριο από το νόμο για κατανάλωση αλκοόλ. Προκειμένου να προστατεύσει τα νεαρά άτομα σε ανάπτυξη από βλάβες, καθώς το σώμα, το μυαλό και η κρίση βρίσκονται σε φάση εξέλιξης. Οι οικογένειες πρέπει να γνωρίζουν και να κατανοούν το νόμο καθώς και να προσέχουν να δίνουν το καλό παράδειγμα υπεύθυνης κατανάλωσης.
Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να πει ΟΧΙ στο αλκοόλ πριν τα 18! Μάθετε περισσότερα
ΟΧΙ – εάν είστε έγκυος ή σε περίοδο θηλασμού : Εάν πίνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το αλκοόλ διαπερνά τον πλακούντα και εισέρχεται στο αίμα του εμβρύου. Καθώς το έμβρυο είναι σε ανάπτυξη, το συκώτι του χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να διασπάσει το αλκοόλ. Έτσι είναι πιθανό να εκτεθούν τα όργανα και οι ιστοί του σε αυτό, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε σωματικά και νοητικά προβλήματα του μωρού, όπως το σύνδρομο εμβρυικού αλκοολισμού (Foetal alcohol syndrome – FAS), ενώ αυξάνεται και ο κίνδυνος αποβολής. Δεν υπάρχει όριο ασφαλούς κατανάλωσης για την περίοδο εγκυμοσύνης και η ιατρική κοινότητα πιστεύει πως η αποχή από το αλκοόλ είναι η ασφαλέστερη λύση. Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα με αυτό, συζητείστε το άμεσα με το γιατρό σας προκειμένου να σας παρασχεθεί βοήθεια.
Επίσης το αλκοόλ στον οργανισμό της θηλάζουσας μητέρας περνά στο γάλα της και προκαλεί κακή σίτιση, εκνευρισμό και διαταραχή ύπνου στο βρέφος. Το αλκοόλ «καθαρίζει» από τον οργανισμό της μητέρας με το ρυθμό των δύο ωρών για κάθε ποτό. Έτσι, αποφύγετε το αλκοόλ πριν το θηλασμό ή προγραμματίστε από πριν ώστε να θηλάσετε πριν καταναλώσετε αλκοόλ.
ΟΧΙ – εάν πρόκειται να οδηγήσετε αυτοκίνητο, δίκυκλο ή άλλο όχημα : Καθώς το αλκοόλ εισέρχεται στο αίμα και στον εγκέφαλο, επηρεάζει τις αντιδράσεις σας τάχιστα. Τα αντανακλαστικά σας επιβραδύνονται, το εύρος του οπτικού σας πεδίου περιορίζεται και τείνετε να υποτιμάτε τους κινδύνους, καθώς επιβραδύνεται η σκέψη. Γι’ αυτόν το λόγο υπάρχουν τα όρια κατανάλωσης αλκοόλ πριν την οδήγηση. Η μέτρηση των ορίων γίνεται με βάση την περιεκτικότητα αλκοόλ στο αίμα (blood alcohol content – BAC), σε γραμμάρια αιθανόλης ανά λίτρο αίματος.
Κατά μέσο όρο, κάθε ποτό που πίνετε αυξάνει το δείκτη BAC κατά 0.02 έως 0.03 γραμ./λίτρο αίματος. Έτσι είναι πολύ εύκολο να φθάσετε στο όριο αμέσως. Ο δείκτης BAC επηρεάζεται επίσης από το εάν έχετε φάει, από την ηλικία, το βάρος και το φύλο. Επομένως, δεν μπορείτε να υπολογίσετε με ακρίβεια πόσο μπορείτε να καταναλώσετε προκειμένου να μην ξεπεράσετε το όριο και άρα δεν αξίζει να πάρετε το ρίσκο. Πείτε ΟΧΙ, απόψε οδηγώ!
ΟΧΙ – όταν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή :Τα άτομα που βρίσκονται σε φαρμακευτική αγωγή πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με το αλκοόλ. Ελέγξτε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν το αλκοόλ αντενδείκνυται. Η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων σε συνδυασμό με κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει σοβαρά σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα.
Εάν έχετε κάποια σχετική απορία απευθυνθείτε στον οικογενειακό σας γιατρό ή σε ειδικό αναφορικά με το ζήτημα που αντιμετωπίζετε.