Υπεύθυνος bartender
Το σερβίρισμα αλκοολούχων ποτών είναι ένας ρόλος με σημαντική ευθύνη για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών. Υπεύθυνος bartender είναι ο επαγγελματίας που κατέχει τις γνώσεις και τις δεξιότητες ώστε να υποστηρίζει με επάρκεια ένα ασφαλές περιβάλλον κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών.
Για τον σκοπό αυτό, είναι απαραίτητο να :
- Γνωρίζει τις ιδιότητες του αλκοόλ και την επίδρασή του στον ανθρώπινο οργανισμό, τις μονάδες αλκοόλ που περιέχουν οι τυπικές μερίδες των ποτών που σερβίρει καθώς και τα όρια κατανάλωσης χαμηλού κινδύνου.
- Γνωρίζει και τηρεί τη νομοθεσία σχετικά με το αλκοόλ (π.χ. δεν σερβίρει αλκοόλ σε ανήλικα άτομα).
- Κάνει πάντα χρήση της μεζούρας σερβιρίσματος ώστε να αποφεύγει τη σπατάλη για την επιχείρηση αλλά, κυρίως, προκειμένου να γνωρίζει πόσο αλκοόλ πρόσφερε στους πελάτες του.
- Έχει διαρκώς εικόνα του πόσο έχει καταναλώσει ο πελάτης και χρησιμοποιεί τρόπους ώστε να προλαμβάνει την υπερβολική κατανάλωση: (π.χ. προσφέρει snacks και νερό πριν και μετά από κάθε ποτό).
- Αναγνωρίζει τα σημάδια της μέθης και γνωρίζει πώς να αρνηθεί ευγενικά να σερβίρει περισσότερο αλκοόλ, αφού προηγουμένως ενημερώσει σχετικά το υπόλοιπο προσωπικό και τον manager του μπαρ.
- Φροντίζει να καλέσει ταξί για λογαριασμό του πελάτη προκειμένου να επιστρέψει με ασφάλεια στο σπίτι.
- Παραμένει πάντα νηφάλιος και διατηρεί τον έλεγχο!
Το υπεύθυνο σερβίρισμα προάγει την κοινωνική υπευθυνότητα και την καλή φήμη της επιχείρησης και του επαγγελματία bartender, καθώς δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε ο καταναλωτής να επιστρέψει στην επιχείρηση όπου νοιώθει πως μπορεί να απολαύσει την έξοδό του με φροντίδα και ασφάλεια.
Υπεύθυνος οικοδεσπότης
Αλκοόλ δεν σερβίρουν, όμως, μόνο οι επαγγελματίες bartenders, αλλά και οι περισσότεροι από εμάς, όταν υποδεχόμαστε φίλους και συγγενείς στον χώρο μας. Έτσι, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να είμαστε υπεύθυνοι οικοδεσπότες, ώστε οι καλεσμένοι μας να περάσουν καλά και να κρατήσουν μια ευχάριστη ανάμνηση της φιλοξενίας μας.
Γι’ αυτό, μην ξεχνάτε τις βασικές αρχές της υπεύθυνης φιλοξενίας:
- Προσφέρετε πάντα φαγητό ή σνακ, ώστεοι καλεσμένοι σας να μην πίνουν με άδειο στομάχι.
- Πέρα από τα τυπικά αλκοολούχα ποτά, φροντίστε να υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές χωρίς αλκοόλ, όπως αναψυκτικά και χυμοί, και βέβαια άφθονο νερό.
- Επιτρέψτε στους καλεσμένους σας να αντιλαμβάνονται πόσο πίνουν: Μην ξαναγεμίζετε το ποτήρι του ποτού πριν αυτό αδειάσει
- Προτείνετε εναλλακτικούς τρόπους επιστροφής στο σπίτι εάν ο καλεσμένος/-η σας έχει καταναλώσει αλκοόλ.
- Μην προσφέρετε αλκοόλ σε ανήλικα άτομα.
- Παραμείνετε νηφάλιοι ώστε να διατηρείτε την επίβλεψη και τον έλεγχο και να φροντίσετε τους καλεσμένους σας με επάρκεια.